Case
Turbo på genbrugsplast med ny testmodel
Case
Case
Case
Den største forhindring for at genanvende plast i dag er, at der ikke findes modeller og test, der præcist beskriver egenskaber og kvalitet af genbrugsplasten. Et nyt projekt ledet af Aalborg Universitet (AAU) og støttet af Innovationsfonden skal skabe ny viden og øge genbrug af plast markant.
Projektet er et samarbejde mellem AAU og fire private virksomheder: Grundfos, der leverer vandløsninger og producerer pumper, som de tager retur til genanvendelse, AVL, der genanvender plastprodukter, Logstor, som producerer fjernvarmerør og Plastix, der genanvender fiskenet.
For at udvikle en model der kan forudsige egenskaberne af genbrugsplast skal forskerne bag gennemgå et stort antal praktiske forsøg. Det kan være hvordan plasten reagerer i et bestemt kemisk miljø, eller hvordan temperatur og slag påvirker den. Ved at sammenholde disse mange forsøg i en matematisk model, vil forskerne finde frem til en metode, hvor man med få udvalgte test hurtigt kan vurdere, om materialet lever op til den nødvendige standard.
Alene LOGSTOR vurderer at kunne genanvende flere tusinde tons plast ved hjælp af målrettede dokumenterede test og således garantere kvaliteten på materialet. Et fjernvarmerør fra LOGSTOR indgår som en vital del af en vigtig infrastruktur der er designet til at kunne holde 50-100 år, så garanti for holdbarhed og funktionalitet er helt afgørende for, at LOGSTOR kan bruge mere genbrugsplast end i dag.
I dag genanvender Grundfos metallet fra kasserede pumper, men ikke plasten. Nye modeller og testmetoder kan ændre dette.
Fakta
Projektet løber i fire år og er foruden virksomhedernes bidrag støttet af Innovationsfonden med 14 mio. kr. Heraf går de 11 mio. til AAU.
Læs om mange flere