Case
Ny forskning skal afbøde konsekvenser af klimaforandringer for bær og frugtavl
Case
Ny forskning skal afbøde konsekvenser af klimaforandringer for bær og frugtavl
Case
Case
Der er en række forskellige metoder til, hvordan man bedst kan beskytte de tidlige blomster mod uventet frost. En af dem er at sprøjte vand eller planteolie på dem – det skaber en isolerende kappe, der kan holde blomsterne frostfrie ved nattetemperaturer.
En anden mulighed er at sprøjte med beskyttende stoffer eller biostimulanter, der kan øge planternes modstandskraft mod frost i vækstperioden. Overvanding kræver dog store mængder vand, og kemiske stoffer er ikke nødvendigvis en bæredygtig løsning – særligt ikke i forhold til økologisk frugtavl.
En anden mulighed er derfor at se på de frugtsorter, der springer senest ud, fortæller lektor Majken Pagter fra Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet. Hun arbejder på at finde løsninger på skader i forbindelse med forårsfrost under blomstring i frugttræer og bær
- Der er stor forskel på, hvornår forskellige sorter af fx æbler eller kirsebær springer ud. Det er klart at de, der blomstrer senest, er bedst beskyttet mod frostskader. Ulempen er bare, at det ikke nødvendigvis er de sorter, frugtavlerne helst vil dyrke. Det afhænger også af smag, udbytte og mange andre ting, forklarer hun.
En mulig løsningen kan være at se nærmere på en teknik, der har været kendt i tusindvis af år, nemlig at pode grene fra en type træ på stammen af en anden type frugttræ.
Typisk poder man, fordi man gerne vil kunne høste fra træer, der ikke bliver for store eller er modstandsdygtige overfor sygdomme og svampeangreb. Men ifølge Majken Pagter kan podningsteknikken potentielt hjælpe med at gøre frugttræerne mere modstandsdygtige overfor frost om foråret.
Læs om mange flere