Case
Aalborg-forskere udvikler kropsdrevet pacemaker
Lagt online: 05.04.2023
Case
Aalborg-forskere udvikler kropsdrevet pacemaker
Lagt online: 05.04.2023
Case
Lagt online: 05.04.2023
Case
Lagt online: 05.04.2023
Hvert år får ca. 4.500 danskere indopereret en pacemaker, fordi de har problemer med hjertet. Batteriet holder normalt fem til 10 år, og når det skal skiftes, kræver det en operation. Men ikke ret meget længere. Et forskerhold fra Institut for Energi, Aalborg Universitet har nemlig sammen med hjertelæger fra Aalborg Universitetshospital udviklet en mikrogenerator, der er drevet af hjertets bevægelser, og som danner energi nok til at drive en pacemaker.
Det forklarer lektor Alireza Rezaniakolaei fra Institut for Energi, der sammen med sine kollegaer har udviklet den revolutionerende nye teknologi.
Når hjertet pumper blodet rundt i kroppen, producerer det en mekanisk energi på omkring én Watt. Den nye mikrogenerator omdanner en del af den energi til elektricitet. Det skaber strøm nok til at holde en pacemaker i gang i hele brugerens liv.
Pacemakeren med mikrogeneratoren er blevet testet med succes i dyreforsøg, og opfindelsen er nu patenteret. Det betyder, at patienter med pacemaker i fremtiden vil få en forbedret livskvalitet.
Teknologien begrænser sig ikke kun til pacemakere, forklarer Alireza Rezaniakolaei.
- Med denne måde at høste energi fra kroppen på kan vi lave implantater, der fungerer uden batterier. Og hvis vi kan skabe mere energi, giver det mulighed for, at implantaterne kan kommunikere med hinanden. Det betyder, at vi kan overvåge kroppen meget bedre med mere data. Det betyder i sidste ende bedre behandling for patienten, siger han.
Teknikken kan bruges til både implantater og bærbar teknologi, som benytter en ekstern energikilde. Det kunne eksempelvis være elektrisk rygmarvsstimulation mod smerter eller Cochlear-implantater, der delvist kan genskabe en ødelagt hørelse.
Læs om mange flere